Spojte se s námi twitter facebook

Čokoládové mámení

6. 6. – 30. 8. 2012   Zámecká komora

vernisáž výstavy 5. června 2012 v 16:30 hodin

Na vernisáži vystoupí učitelé  Základní umělecké školy Vyškov.

 

Výstava Čokoládové mámení návštěvníky provede počátky čokolády u Olmeků a Mayů, kteří vařili hořkou tekutinu z kakaových bobů. Slovo čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl. Pro Aztéky byla čokoláda oblíbeným nápojem a údajně i zdrojem duchovní moudrosti. Do Evropy se čokoláda dostala díky objevným cestám španělských mořeplavců.

Přiblížíme Vám celý postup výroby čokolády od pěstování kakaových bobů, sušení, pražení a dalších fází její přípravy. Budete mít možnost dovědět se mnoho informací o účincích bílé i tmavé čokolády.

Představíme rovněž historii čokolády v českých zemích, první továrny a cukrárny, kde se čokoláda vyráběla a prodávala.

Část výstavy bude věnována cukrárně Janský ve Vyškově. Od roku 1991 převzala rodina Janských provozovnu nazpět a postupně obnovuje sortiment cukrářských výrobků dle původních jedinečných receptur. Specialitou pro cukrárnu Janský bývaly čokoládové dezertní bonbony.